Wayfinding + Signage

Parkland Health and Hospital System completed a new replacement hospital campus directly adjacent to its current campus along Harry Hines Boulevard in the Medical District area of Dallas. The New Parkland Hospital is approximately 2.7 million square feet of new construction including a 17-story patient tower, 9-story women and infant specialty hospital (WISH), medical/surgical clinic, WISH clinic, 2,000 vehicle parking garage, bridge connection to UT Southwestern and Children’s Medical Center, and new logistics and central utility plant. Mitchell and their local teaming partner, focus EGD, provided design services for all wayfinding, graphics, signage, and donor recognition for interior and exterior spaces on the new 16+ acre campus. The program includes a comprehensive building numbering system, exterior visual branding, digital wayfinding kiosks, 10 major interior recognition and interactive displays, recognition plaques for a series of “parks”, plazas, and gardens on the campus, and parking garage signage and level graphics based on abstracted nature images.
[Architects: HDR / Corgan Architects]

 

Lurie Children’s, a new 23-story hospital located in downtown Chicago adjacent to the Northwestern University Medical Campus, is a replacement facility for the former Children’s Memorial Hospital in suburban Lincoln Park. The Mitchell graphics team designed interior and exterior signage, wayfinding, super graphics, photo murals, and donor recognition for the project. Themed donor recognition designs compliment building finishes and include 11 major campaign displays, featuring a powered 5-foot diameter Ferris wheel inspired by the famous Navy Pier Ferris Wheel, a community partner executed mosaic tile wall, and a 45-foot Capital Campaign window wall installation with programmed LED “fireworks” light display.

 

The new Orlando VA Medical Center consists of approximately 1.2 million SF of building space located on a 65-acre campus in southeast Orange County, Florida. Within the new Medical Center, the functional areas include a 134-bed Hospital, 120-bed Community Living Center/Assisted Living facility and 60-bed Domiciliary for the Mental Health Residential Rehabilitation Program. The main hospital structure contains an Outpatient Center with clinic areas of approximately 370,000 SF; Diagnostic and Treatment areas of 230,000 SF; and Administrative and other support spaces of approximately 274,000 SF. The site includes two parking structures providing in excess of 1,900 covered parking spaces, a central utility plant building, four small security buildings, and a freestanding chapel building.
 
In addition, a new 52,000 square foot VHA SimLEARN National Center is included on the site to provide learning spaces such as simulated Operating Rooms, ICU’s, Patient Rooms, conference spaces and offices. The building is designed to support up to an additional future 4-story vertical expansion and a mechanical penthouse.
 
A comprehensive interior and exterior wayfinding and signage program was developed for the campus and all building spaces. The wayfinding system is based on named and numbered building destinations, nature-themed and color coded floor levels, alpha pod designations for clinic areas, named village areas for the Community Living Center, and a unique, sequential room numbering system. Graphics also included interpretive plaques and displays for LEED green building features, large-scale photo murals, and VHA medical history display.
[Architects: RLF / Ellerbe Becket]

 

This new 148,600 square-foot courthouse complex was constructed adjacent to and connected with the historic 1697 courthouse in Dover, the “First State” capitol city. The Mitchell graphics team designed a complete interior and exterior signage system for the new facility that included courtrooms, administrative offices, and inmate holding areas. Exterior signs were designed to complement existing government center colonial style architectural elements. Interior signage was designed for the new transitional interior spaces and incorporated components to allow frequent sign message changes for daily court operations. The sign system also included messaging and sign placement critical to the operation of state-of-the-art security and technology enhancements built into the new facility to accommodate high volumes of people coming through the courthouse and more secure management of inmates entering and exiting the building.